Het trainen van je labrador is een belangrijk onderdeel van de opvoeding, maar het kan ook één van de meest tijdrovende en dure onderdelen zijn omtrent het opvoeden van jouw labrador.

De volgende labrador training tips zullen jou helpen om het meeste uit jouw labrador te halen en jou als eigenaar gelukkig te maken met de resultaten.


Tips


1 – Blijf positief

De training kan positief gaan maar dat betekent niet dat wij dat altijd zijn! Maar jouw labrador kan stemmingswisselingen detecteren en als je moe, verveeld of gewoon even geen zin hebt om je labrador te trainen, dan zal jouw labrador het doorhebben en kan effect hebben op de manier hoe hij werkt. Mocht het zo zijn dat je even niet in de stemming bent. Neem dan gewoon even pauze en kom er later op terug.

Labrador kijkt weg in de natuur


2 – Kleine sessies

Het is beter om vaak kleine training sessies te hebben door de dag dan een hele lange training sessie. Labrador’s verliezen hun focus en raken verveeld na een lange training sessie. (En wij natuurlijk ook!)

labrador rent in bos


3 – Vergeet niet af en toe te spelen!

Begin of eindig je training sessie altijd met spelen. Voor labrador’s, kan het spelen het energie niveau omlaag halen waardoor je labrador zich op jou focust. Het kan ook soms helpen om ze enthousiast te maken. Aan het einde van je training spelen kan werken als een beloning voor een goede prestatie.

labrador met speelgoed


4 – Maak van trainen een gewoonte

Het trainen zou niet een ding zijn die je op bepaalde momenten en plekken van de dag zou moeten uitvoeren. Je wilt natuurlijk dat je hond zich altijd gedraagt, en niet net wanneer je de snoepzak weer omdoet. Dus, maak van trainen een gewoonte door het laten zitten van je labrador voordat hij het eten krijgt of bij de deur voordat je de kamer of huis verlaat. Vraag je labrador af en toe te komen tijdens het uitlaten of spelen in het park om hem vervolgens weer vrij te laten (dit zorgt voor een goed ‘kom’ commando!). Wil je jouw avondeten delen met je labrador? Vraag hem/haar dan eerst te zitten of je hand te schudden – wat dan ook! Komt je hond naar je toe voor aandacht? Laat hem dan eerst zitten voordat je jouw labrador aait of met hem speelt.

Labrador portret natuur


5 – Gebruik het voeren als training

Het gebruiken van het voeren als training is een geweldige tactiek om je hond beter naar je te laten luisteren. Geen gratis eten hier! Het helpt jou ook om je labrador te trainen.

Labrador voeding


6 – Geïrriteerd? STOP

Als jij of je labrador geïrriteerd is – STOP. Herstel het proces door je hond iets te vragen waarvan je weet dat hij het ook weet, zoals ‘zit’, ‘ga naar je mand’ of iets dergelijks. Probeer vervolgens na te denken waarom het niet werkte en kom later terug met een nieuw plan en probeer het opnieuw. Het is soms ook verstandig om een ‘proffesional’ te vragen waarom iets niet werkt en te vragen voor advies. Het helpt namelijk niet om steeds iets te proberen dat niet werkt.

Labrador verdrietig


7 – Train consistent

Je labrador kan niet goed manieren aanleren als je maar 1 keer per week traint en de rest van de week hem laten rondrennen als een wild kind. Zorg ervoor dat hij elke dag blijft oefenen voor het beste resultaat.

Labrador loopt met bal


8 – Doe iets LEUKS!

Gehoorzaamheid’s training is belangrijk, maar het kan ook verveeld raken voor jou en je labrador. Hou trainen leuk voor jullie beide door ook iets te doen met trucjes, behendigheid, vrije slag, enz. Dit houd het trainen leuk en interessant.

Blije labrador


9 – Werk met een proffesionele trainer

Proffesionele trainers zijn de beste en snelste manier voor het behalen van resultaten. Zij kunnen jou helpen met je doelen en je vragen beantwoorden. Beter zelfs, zij zorgen voor jou als jij gefrustreerd raakt of het wilt opgeven.

Labrador training


10 – Vier de kleine overwinningen

Dit is een moeilijke voor ons allemaal (Ik ben er zelf ook schuldig van). Je raakt zo gefocust op het eindgedrag (wat je labrador nog niet doet), dat je van streek raakt en vergeet te kijken naar hoe ver hij al is gekomen. Dit gebeurd vooral wanneer we werken aan moeilijke commando’s zoals ‘blijf’, of met gedrag’s aanpassingen. En dit is waar trainer’s handig kunnen zijn omdat, wanneer je ongemotiveerd raakt, dan kunnen zij laten zien hoe ver jij al bent gekomen en het te kunnen vieren van de overwinningen. Ja, het kan zo zijn dat je er nog niet bent maar kijk hoe ver je al bent gekomen! Dit zal je helpen om te blijven gaan en nooit op te geven.

Blije labrador met lichtjes