icon arrow up
Boek voorvertoning

Zindelijkheidstraining labrador

De zindelijkheidstraining is een van de aspecten van de opvoeding van je pup waar je mee te maken krijgt zodra hij voor het eerst je huis binnenstapt. Daarom is het handig te weten hoe je de zindelijkheidstraining het best kunt aanpakken. Ga ervan uit dat het zindelijk maken van een pup altijd de nodige tijd en moeite kost. Maar als je het op de juiste manier doet en er voldoende aandacht aan besteedt, heb je het wellicht sneller voor elkaar.

Je zult het makkelijker hebben als de fokker de pup al krantzindelijk heeft gemaakt. De fokker heeft dan gezorgd voor een nestgedeelte en een uitlaatplaats van oude kranten. De pup volgt zijn instinctieve drang zijn eigen nest niet te bevuilen en doet zijn behoefte daarbuiten. Nu hij bij jou in huis woont, moet hem worden geleerd dat het hele huis zijn nest is en dat hij naar buiten moet om te plassen en poepen.

Wat je in ieder geval niet moet doen is boos worden op de pup of hem achteraf bestraffen. Dit zal averechts werken. Als je de huiskamer binnenkomt en de pup blijkt een plasje te hebben gedaan op het tapijt, heeft het geen zin op hem te gaan mopperen en hem er met zijn snuit in te duwen. Je pup zal niet begrijpen waarom je boos bent. Het “kwaad” was immers al eerder geschied en hij kan jouw boze reactie daar niet aan koppelen. De kans bestaat dat de pup gestrest en onzeker wordt en juist nog vaker binnen zijn behoefte doet. In feite houd je zijn onzindelijkheid in stand door de aandacht die je geeft aan ongelukjes. Negeer ze en ruim deze zonder mopperen op. Baby’s of peuters straf je immers ook niet voor het feit dat ze nog niet zindelijk zijn. Gun je pup de tijd om het zindelijk worden te leren. De aanhouder wint slechts door volharding.

Hoe help je de pup om zindelijk te worden? Door hem steeds in de gaten te houden en hem op de goede momenten uit te laten kun je proberen ongelukjes te voorkomen. Dit zijn de momenten waarop je kunt verwachten dat de pup zijn behoefte wil doen:

  • ’s ochtends vroeg nadat je bent opgestaan;
  • nadat hij gegeten heeft;
  • na een spelletje;
  • na zijn middagdutje.

Neem de pup mee naar een plaats waar hij zijn behoefte mag doen. Vaak zal hij daar eerst even snuffelen om een geschikte plek te vinden. Als hij daar al eerder een plasje heeft gedaan, is de kans groot dat hij dat weer doet, omdat hij de plaats aan de geur herkent. Leer hem dat buiten plassen en poepen gedrag is dat wordt beloond. Prijs hem onmiddellijk als hij dat doet en geef hem als beloning bijvoorbeeld een hondenbrokje of trainingssnoepje.

Vaak kun je al aan het gedrag van de pup zien dat hij hoge nood heeft. Zodra hij de vloer besnuffelt, zijn rug kromt of rondjes draait met zijn staart omhoog, is het tijd om naar buiten te gaan. Wanneer hij zich al ontlast op de verkeerde plaats, roep je naar hem of klap je in je handen, waardoor hij schrikt en zal stoppen met plassen of poepen. Neem hem dan direct mee naar buiten. Verwijder vlekken op het tapijt grondig. De pup ruikt namelijk zijn eigen plas en uitwerpselen en deze zullen deze hem tot herhaling aansporen.

Je kunt ook oude kranten of zindelijkheidstrainers (ook wel hygiënepads genoemd) gebruiken om je pup te helpen zindelijk te worden. Zindelijkheidstrainers zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak en zijn gemaakt van absorberend materiaal. Het voordeel van deze trainers is dat ze een onderlaag bevatten die geen vocht doorlaat op de vloer of het tapijt. Het nadeel is dat ze relatief duur zijn. Oude kranten voldoen ook, als de laag maar zo dik is dat er niets doorheen kan sijpelen. Het voordeel van oude kranten is dat de je deze kunt uitspreiden en de “uitlaatplaats” zo groot kunt maken als je zelf wilt. Je kunt er de mat bij de deur helemaal mee bedekken. Bewaar een klein stukje van de beplaste krant en leg dit op de nieuwe kranten die je neerlegt. Wanneer de pup zijn eigen luchtje ruikt en herkent, zal hij er weer plassen.

Meestal wordt bij de zindelijkheidstraining gebruik gemaakt van een combinatie van kranten of zindelijkheidstrainers en buitenshuis uitlaten. Wanneer je de pup even alleen laat, kan hij zijn behoefte doen op de krant. Ben je in de buurt, dan neem je hem mee naar buiten. Gebruik de kranten zolang het nodig is. Er komt een dag dat je constateert dat de kranten nog droog zijn. Dan
weet je dat je op de goede weg bent!

Een bench (of kamerkennel) is eveneens een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining. Het is een metalen kooi die speciaal voor honden wordt gemaakt en waar de meeste honden zich veilig in voelen. Leg er een deken of hondenkussen in, zodat de ondergrond lekker zacht voor hem is. Tenzij de nood echt heel hoog is, zal de pup niet snel zijn behoefte doen in de bench. Hij beschouwt deze immers als zijn nest. Laat het echter niet zo ver komen dat de pup zijn eigen nest moet bevuilen. Pups jonger dan vier maanden kunnen vaak nog niet de hele nacht hun plas ophouden. Het best is de pup ’s avonds laat en ’s

ochtends heel vroeg uit te laten. Als je de pup ’s nachts nerveus hoort rondscharrelen in de bench, kun je hem beter even mee naar buiten nemen om een plasje te doen.

Een bench heeft het voordeel dat je de pup even alleen kan laten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij zich te goed doet aan de meubels of andere spullen. Doe dit overdag echter niet langer dan twee uur. Overdag moet een pup de tijd krijgen om te spelen en te leren. Ook zal hij willen drinken en zijn behoefte willen doen. Het is niet alleen zeer onplezierig voor een pup om de hele dag in een bench te moeten doorbrengen, je leert hem bovendien de slechte gewoonte aan zijn eigen nest te bevuilen. Een hond de hele dag in een bench opsluiten is dierenmishandeling

Blog

Recente artikelen