icon arrow up
Boek voorvertoning

Labrador pup

Pups zijn, net als kleine kinderen, heel nieuwsgierig en onderzoeken graag alles. Voordat je de pup gaat ophalen is het verstandig het huis door te lopen en alle mogelijke gevaren te signaleren. Bekijk het huis eens vanuit het gezichtspunt van de pup en ontdek wat voor hem interessant zou kunnen zijn:

Het huis en de tuin puppy-proef maken.

In de keuken:

Zorg voor een stevige pedaalemmer met een goed sluitende deksel, zodat je pup er niet in kan wroeten. Zet alle schoonmaakmiddelen in de kast en berg messen en scharen op in lades.

In de hal:

Berg schoenen, slippers en pantoffels op, vooral als je besluit dat de hal de nieuwe slaapplaats is van je pup. Pups zullen vast en zeker proberen uit te vinden hoe rondslingerend schoeisel smaakt.

In de huiskamer:

Bind koortjes van rolgordijnen of jaloezieën op en verwijder tafelkleedjes van (bijzet)tafeltjes, zodat de pup er niet aan kan trekken. Werk alle elektriciteits- en telefoonsnoeren weg, want de kans is heel groot dat de pup er in een onbewaakt ogenblik aan gaat knabbelen. Berg verder alles op waarop je pup zou kunnen gaan kauwen, zoals kinderspeelgoed, afstandsbedieningen, boeken en tijdschriften. Zet (giftige) kamerplanten zo hoog dat de pup er niet bij kan. Het gif in sigaretten, sigaren, pijptabak en medicijnen vormt een groot gevaar voor de gezondheid van de pup. Houd deze dingen daarom ver buiten zijn bereik.

In de tuin

Berg tuingereedschap op na gebruik en verwijder giftige of met insecticiden bespoten planten. Dicht gaten in de omheining van je tuin, zodat je pup niet kan ontsnappen. Bij een omheining van gaas zal een hond eerder in de verleiding komen te blaffen naar alles wat hij ziet dan bij een hoge, houten schutting. Aangezien labradors graag kuilen graven, zul je de pup in de tuin in de gaten moeten houden, als je niet wilt dat hij het gras of de borders vernielt.

Puppybenodigdheden

Het is raadzaam een basisuitrusting voor je pup in huis te halen voor je hem bij de fokker ophaalt. Over het voer van de pup hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Meestal krijg je een zak puppybrokjes mee van de fokker. Zo niet, vraag hem of haar dan aan welk merk hondenvoer je pup gewend is. Vooral in die eerste, spannende periode is het beter als je pup zijn eigen
vertrouwde merk brokjes te eten krijgt.

Koop stevige voer- en waterbakken die niet makkelijk over de vloer schuiven als je hond aan het eten of drinken is. Bakken met een rubberen antislipring aan de onderkant zijn ideaal. Aangezien de labrador bekend staat als een echte schrokop, kun je later eventueel een antischrokbak aanschaffen. Dit is een speciale voerbak met uitstulpingen in het midden, waardoor je hond gedwongen wordt rustiger te eten.

Hondenmanden zijn er in vele soorten en maten. Het is echter niet verstandig een hondenmand “op de groei” te kopen. In de grote mand van een volwassen labrador zal een kleine pup zich gauw verloren voelen. Kies in het begin een kleinere, wat goedkopere mand en schaf een nieuwe voor je hond aan als hij volgroeid is. Rieten manden staan heel gezellig in je woonkamer, maar zijn niet erg praktisch. De pup zal er vrijwel zeker aan gaan knagen. Je kunt ook kiezen voor een ligkussen of een bench.

Voor wat betreft een halsband en een riem geldt ook hier weer dat je deze niet “op de groei” moet kopen. Er zijn speciale puppyhalsbandjes te koop. Voor een volgroeide labrador zul je een veel stevigere halsband nodig hebben. Een riem die je met een druk op de knop langer of korter kunt maken (de zogenaamde rol- of uitloopriem) is voor een pup nog niet zo geschikt. Kies liever voor een niet al te lange, lichte riem, zodat de pup eerst goed aan de riem leert lopen.

Zorg ook voor wat speeltjes. Daarmee voorkom je dat de pup zelf op zoek gaat naar vermaak en jouw spullen gaat stukbijten. Kijk wel uit dat er geen kleine onderdeeltjes aan zitten die de pup kan doorslikken.

Ondanks dat de vacht van een labrador weinig verzorging nodig heeft, is het verstandig een borstel aan te schaffen. Eén keer per week een borstelbeurt om de losse haren te verwijderen is voldoende. Wen je pup hier vanaf het begin aan.

De pup ophalen bij de fokker

De grote dag is aangebroken: de pup is oud genoeg om opgehaald te worden bij de fokker. Voor toekomstige baasjes een hele leuke ervaring, maar voor de pup een zeer spannende gebeurtenis. Hij gaat zijn moeder, broertjes en zusjes verlaten. Het is daarom belangrijk je pup zo veel mogelijk op zijn gemak te stellen die eerste dag. Dat begint al tijdens de autorit. Haal de pup met twee (of meer) personen op, zodat er in ieder geval iemand is die zich tijdens de reis over de pup kan ontfermen. Je kunt de pup in een kartonnen doos met daarin een dekentje of handdoek zetten of hem gewoon op schoot houden. Neem voor de zekerheid een rol keukenpapier mee en een vochtige doek, want het komt nogal eens voor dat pups wagenziek worden. Vraag daarom de fokker de pup die dag niet te voeren. Veel honden groeien overigens over wagenziekte heen. Als ze wat ouder zijn, hebben de meeste er geen last meer van. Als de autorit erg lang duurt, is het verstandig onderweg een korte stop te maken, zodat de pup even buiten aan de riem kan rondsnuffelen en eventueel zijn behoefte kan doen.

Om je pup te laten wennen aan de auto is het verstandig hem regelmatig mee te nemen, zodat de pup de auto als onderdeel van zijn leven zal gaan accepteren. Zet je pup in de auto op een plaats waar hij de chauffeur niet kan afleiden of hinderen. Om je hond veilig achterin te vervoeren, kun je hem ook aan een bench laten wennen. Is je pup erg druk in de auto en blaft hij tegen alles wat hij buiten ziet, dan kun je de bench zodanig plaatsen dat hij niet meer ziet wat er buiten gebeurt.

Blog

Recente artikelen