icon arrow up
Boek voorvertoning

Labrador Aanschaffen

Voordat je een hond aanschaft zul je jezelf een aantal vragen moeten stellen:

Past een hond bij mij?

Over de aanschaf van een hond zul je van te voren goed moeten nadenken. Koop dus nooit een hond in een opwelling. Met de aanschaf van een hond neem je de verantwoordelijkheid op je voor een levend wezen, waar je gemiddeld 12 tot 14 jaar voor zult moeten zorgen. Je zult je hond onderdak, voedsel, medische zorg, aandacht en liefde moeten kunnen bieden.

Vraag je in alle eerlijkheid af of een hond past bij jouw (gezins) situatie. Wanneer je een baby of peuter in huis hebt, kun je misschien beter nog even wachten met de aanschaf van een hond. De verzorging van baby’s en peuters kost veel tijd, maar de verzorging van een hond ook. De mogelijkheid bestaat dat de verzorging van zowel een baby of peuter als een hond niet goed samengaat. Bovendien kan een enthousiaste hond tegen je peuter opspringen, waardoor hij of zij ten val komt. Misschien is je kind wel bang voor honden of beseft het nog niet hoe je met een hond moet omgaan. Komt in jouw familie allergie voor huisdieren voor? Denk dan goed na of het verstandig is een hond in huis te nemen. Het is namelijk heel verdrietig als blijkt dat jullie vanwege een allergie weer afscheid van de hond moet nemen.

Je zult je hond eten en medische zorg moeten geven. Kleine hondenrassen eten niet zo veel, maar de kosten van het voer voor een groter ras kunnen behoorlijk oplopen. Onderschat ook de kosten voor medische zorg niet. Met een pup moet je naar de dierenarts voor de nodige inentingen en voor de opvolginentingen zul je ieder jaar naar de dierenarts terug moeten. Misschien komt het moment dat je je hond wilt laten castreren of steriliseren. Als een hond ouder wordt en kwaaltjes krijgt, zul je hem moeten laten behandelen.

Een hond heeft aandacht en liefde nodig. Je zult meer met je hond moeten doen dan hem alleen eten geven, even in de goot uitlaten en hem vervolgens weer alleen laten. Een hond kan best geleerd worden een paar uurtjes alleen te zijn, maar te weinig aandacht is slecht voor zijn karakter. Als een hond te lang alleen is, zal hij zichzelf proberen te vermaken door bijvoorbeeld dingen stuk te bijten of te blaffen. Weet je niet zeker of je tijd en zin genoeg hebt om per dag in totaal ongeveer twee uur met je hond te wandelen, voldoende tijd in zijn opvoeding te steken en met hem te spelen? Dan moet je jezelf afvragen of het verstandig is een hond aan te schaffen.

Vergeet niet dat je met een hond gebonden bent. Je kunt een hond niet overal mee naar toe nemen en hij kan ook niet te lang alleen thuis blijven. Gaat de hond niet mee op vakantie? Dan zal er tijdig opvang gezocht moeten worden. Hondenpensions zitten tijdens de zomervakantie namelijk gauw vol.

Heb je ooit eerder een hond gehad? Heb je enig idee wat je te wachten staat? Veel hondenrassen, zoals ook de labrador, verharen, waardoor je vaker zult moeten stofzuigen in huis. Een hond die net is uitgelaten, kan in zijn enthousiasme met modderige poten je huis binnen rennen en de meubels en het tapijt bevuilen. En wat te denken van een pup die in het begin zijn behoefte in huis doet en nog een tijd lang af en toe eens een “ongelukje” heeft? Houd er dus rekening mee dat je door een hond meer huishoudelijk werk zult moeten verrichten.

Heeft het bovenstaande je afgeschrikt of aan het twijfelen gebracht? Vergeet dan niet dat een hond de meest trouwe vriend is die je maar kunt hebben. Hij kan je beste maatje worden, maar alleen als je in staat bent de verantwoordelijkheid voor zijn verzorging en welzijn op je te nemen.

Waarom kies ik voor een labrador of… zou een labrador mij als baas kiezen?

Je besluit om een hond aan te schaffen staat vast en jouw keuze is gevallen op de labrador retriever. Misschien ben je gevallen voor zijn stoere, maar toch lieve uiterlijk, zijn rasgeschiedenis en “will to please”, of het feit dat de labrador wordt omschreven als een “echte gezinshond”.

Maar als de labrador een baasje mocht uitzoeken, voor wie zou hij dan kiezen? Waarschijnlijk voor een baasje dat dingen met hem onderneemt en net zo actief is als hijzelf. Een kameraad die lange einden met hem gaat wandelen, vindt hij fantastisch.

Hij heeft veel beweging nodig en aangezien apporteren hem in het bloed zit, doe je een labrador een heel groot plezier met het laten zoeken van voorwerpen die je eerst hebt verstopt en die je hem vervolgens bij je terug laat brengen. Hij houdt er ook van met zijn baas te zwemmen of met balletjes te spelen. Hij is graag het middelpunt van het gezin, is nieuwsgierig en vindt het geweldig om bij alles betrokken worden.

De labrador-baas is bij voorkeur iemand die streng maar rechtvaardig is. De baas moet ook werkelijk “de baas” zijn, anders neemt je labrador een loopje met je en is de discipline ver te zoeken. De labrador hoopt op een baas die het leuk vinden met hem op puppycursus te gaan, want hij is leergierig en beschouwt een hondencursus als een aangenaam verzetje. Kortom, een baas die zijn leven wil delen met een zeer toegewijde hond maakt de labrador zeer gelukkig.

Houd er rekening mee dat labradorpups echte slopers zijn. Ze kauwen op alles wat ze maar kunnen vinden, van hun eigen speeltjes tot jouw meubels en elektriciteitsdraden. Je zult je pup direct moeten afleren dingen stuk te bijten. Labradors staan ook bekend om hun gezonde eetlust en als je niet oppast, zijn ze in staat om de pedaalemmer om te gooien en de etensrestjes eruit te halen. Ze kunnen, als ze wat groter zijn, zelfs voedsel van het aanrecht afhappen. Ook dit gedrag zul je meteen de kop in moeten drukken. Wanneer je labrador de dagelijkse training en beweging krijgt die hij nodig heeft, zal hij gelukkiger, rustiger en minder vernielzuchtig zijn.

Een labrador heeft ruimte nodig om zich te ontspannen en te bewegen. Een kleine, afgesloten ruimte is niets voor de labrador. Hij zal uit verveling op voorwerpen gaan kauwen en proberen naar buiten te komen door te graven of te klimmen.

De labrador is een kortharige hond. Toch is zijn vacht minder ideaal dan je zou denken. Hij verhaart het hele jaar door, maar vooral in de lente en de herfst. De ondervacht is dik en de korte haartjes blijven overal aan plakken. Door je labrador elke dag een goede borstelbeurt te geven, zul je minder haar in huis terugvinden.

Kies ik voor een pup of een volwassen hond?

Labradorpups zijn schattig en wat is er leuker dan er een uit te zoeken uit een nest? Maar past een pup ook bij jou? Een pup zul je zindelijk moeten maken en dit kost een hoop tijd, energie en geduld. Soms word je moedeloos van je net uitgelaten pup, die het buiten te druk heeft met spelen en vervolgens zijn behoefte doet op het tapijt. Met een pup heb je het gevoel dat je alleen maar aan het uitlaten, dweilen en opruimen bent. Dit hoort er allemaal bij en gaat gelukkig weer over. Het opvoeden van een pup is ook heel erg leuk en het geeft veel voldoening. Pups passen zich makkelijk aan hun nieuwe omgeving aan en zijn speels en energiek.

Blog

Recente artikelen