Vriendelijk, actief en uitgaand, geen wonder dat labrador’s de meest gewilde honden zijn. Als nummer 1 op de lijst van meest gefokte honden in de US en het VK, is de labrador één van de meest gewilde hondensoorten maar hoe train je een labrador? Wij leggen het je uit.

Wat zijn de belangrijkste mijlpalen van een labrador? Wij spraken met de Labrador Handboek schrijver Jan Jacobs. Met meer dan 25 jaar ervaring in het fokken van labrador laat hij weten wat de belangrijkste mijlpalen zijn.

Belangrijke mijlpalen: 8 weken

Na 8 weken is het veilig voor de labrador pup om zijn weg gehaald te worden bij haar moeder. Bij het verwelkomen van een labrador in jouw roedel moet je voorbereid zijn voor de eerste belangrijke mijlpalen, gelijk wanneer je nieuwe labrador pup je huis betreed.

Labrador behendigheids training

1. Het puppy-proof maken van je huis.

vergelijkbaar met hoe je het huis baby-proof maakt als voorzorgmaatregel voor de komst van een baby. Bij het adopteren van een labrador is het belangrijk om ook je huis puppy-proof te maken voordat de jouw labrador het gezin betreed.

“Kouwen is een constante zorgen in het eerste jaar”, zegt Jan. Dat is waarom hij kauw speelgoed aanbeveelt als gezonde alternatief van huishoudelijke spullen. Ook is het belangrijk dat je spullen uit het zicht houd waarvan je niet wilt dat daar in gebeten gaat worden.

“Het is belangrijk om te leren welk soort voedsel giftig is voor je labrador en daarbij ook de planten die giftig kunnen zijn voor je labrador,” Jan voegt hier aan toe. “Sommige huishoudelijke planten moeten worden verplaatst van het gebied waar de labrador pup zich bevind.

2. Socialiseren

“Socialiseren is nummer 1”, zegt Jan. “labradors zijn mensen honden. Als je niet veel tijd wilt spenderen met je labrador, neem dan een kat”.

Jan zegt dat nieuwe labradors heel voorzichtig voorgesteld moeten worden aan andere honden in het huis. (Zie onze gids: Labrador Handboek voor meer informatie.)

Zijn advies? Zorg ervoor dat je oudere honden weten dat zij de top honden zijn binnen de familie. “Geef ze als eerst eten, daarna de puppy, idealiter in een box,” legt hij uit. “Hou overzicht op hoe wilt de honden zijn en dat de oudere hond vriendelijk is naar de nieuwe labrador pup.”

3. Uiterlijke verzorging

Jan Jacobs raad aan om vanaf het begin goede verzorgingsgewoonten aan te leren.

De nagels van je labrador pup moeten kort gehouden worden. Jan voegt hieraan toe dat dit een goed moment is om je labrador zijn tanden schoon te poetsen en om de oren te bekijken voor vuil dat vast kan zitten. Hij raad aan om van deze combinatie van het trimming van de nagels, oren schoonmaken en tanden poetsen een wekelijkse routine te maken.

Wat baden betreft, zijn labradors gemakkelijk te verzorgen en hoeven ze maar ongeveer één keer per maand te baden, voegt hij eraan toe.

labrador pup op een stoel

4. Huiselijke training en lichte activiteiten

Het zal even duren voordat je labrador huiselijk getraind is. het goede nieuws is dat retrievers geweldige studenten zijn.

“Labradors houden van het ‘pleasen’ en zijn snelle leerlingen”, zegt jan. “De labrador pup kan beginnen met gehoorzaamheidstraining en salontrucjes zodra ze in hun nieuwe huis zijn”.

Voor zindelijkheidstraining, raad Jan aan om de pups naar buiten te nemen zodra ze wakker worden en dan elk half uur. Gebruik hierbij snoepjes als beloning om de labrador gemotiveerd te houden, Op dit punt. Inspannende activiteiten – zoals joggen of meer gevorderde gehoorzaamheidstraining moeten worden vermeden, leggen beide fokkers uit.

“Sommige houden ervaan om de eerste zes maanden de pup zich als een pup te laten voelen en dan de basis training te starten”, zegt Jan.

Nu is het een goede tijd om leuke spelletjes te doen met je labrador, denk hierbij aan apporteren van speelgoed en uitlaten met een korte riem.

“Uitgelaten worden is leuk voor pups, maar ze kunnen snel vermoeid raken”, legt Jan uit. Hij raad ongeveer vijf minuten aan activiteiten per maand aan en raadt af om in dit stadium pups mee te nemen naar hondenparken.

Belangrijke mijlpalen: 3-6 maanden

Deze eerste maanden zullen gevuld zijn met veel leren en ontwikkelen.

5. Leren zwemmen

Jan leert zijn labradors vanaf ongeveer drie maanden oud, te zwemmen. “Ze moeten wel leren zwemmen, dus kunnen niet zomaar in een zwembad worden gegooid zonder dat hun wordt getoond hoe ze er veilig uit kunnen komen”, legt hij uit.

6. De trap op en af

Hoewel uw hond binnen en buiten uw huis plezierig rondloopt, raadt Jan af om uw puppy de trap te laten gebruiken tot ongeveer vier maanden en ouder.

7. Gehoorzaamheidstraining

Vanaf ongeveer 4 maande oud – nadat je labrador pup zijn eerste ronde puppy vaccines krijgt – kan je verder gaan dan de basistraining waarmee je al bent begonnen. Voor je labrador pup zijn veiligheid, raad Jan aan om een puppy school te zoeken waarbij alle honden een vaccine hebben gehad.

“Een puppyklas kan waardevol zijn om te socialiseren en om goede manieren te leren”, zegt hij. “Ik raad aan om eerst een klas te bezoeken om te zien hoe het georganiseerd is en of het veilig is.

Labrador training

8. Tanden

Je kunt na ongeveer 4 tot 5 maanden verwachten dat de tandjes van je labrador eruit vallen.

Het bekijken van de mond gedurende deze tijd zal goed zijn voor als de nieuwe tand niet goed er uit wordt geduwd”, zegt Jan. “Soms komt het voor dat een melktand er zelf uitgetrokken moet worden”.

9. Lange wandelingen aan de riem

Tot zes maanden moeten riemen kort gehouden worden – op dit moment kunnen ze geleidelijk langer worden, maar hardlopen of joggen moet nog steeds worden vermeden.

Belangrijke mijlpalen: 3-6 maanden

Dit zal ongeveer de tijd zijn dat je hond volwassener word.

10. Eerste periode

Er is geen vaste leeftijd voor wanneer een labrador voor het eerst
seksuele volwassenheid bereikt. Jan zegt dat dit mijlpaal zo vroeg als zeven maanden kan duren en zo laat als bijna 2 jaar, bij een leeftijd van 22 maanden. Voor deze fase, zou je al de sterilisatie- of castratieopties met uw fokker en dierenarts besproken moeten hebben.

“Nieuwe studies moedigen grote honden aan om niet te worden gesteriliseerd totdat hun groeischijven sluiten”, legt hij uit, eraan toevoegend dat hormonen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het skelet. “Dit gebeurt misschien pas bij een leeftijd van 18 maanden of ouder.”

Honden-luiers kunnen hierbij handig zijn.

Belangrijke mijlpalen: 12 maanden

Gefeliciteerd, het is je labrador zijn/haar eerste verjaardag!

11. Voedselovergang

Op dit moment kunt u van plan zijn om uw Lab over te zetten van puppyvoeding naar volwassen hondenvoer, volgens de voedingsrichtlijnen die op het hondenvoeretiket worden vermeld.

12. Joggen

Je labrador is eindelijk oud genoeg om gezellig mee te komen joggen!