icon arrow up
Boek voorvertoning

Apporteren

Lang geleden hielpen de voorouders van de labrador de vissers in Newfoundland met het slepen van netten en het apporteren van over boord gevallen voorwerpen en vissen. Vele jaren later werd de labrador door Engelsen geïmporteerd. Zij hadden de talenten van het ras ontdekt en vonden de labrador zeer geschikt als hulp bij de jacht op watervogels. Vandaag de dag wordt nog steeds gebruik gemaakt van het apporteertalent van de labrador. Niet alleen door jagers, maar bijvoorbeeld ook door het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. Het jachtinstinct en het apporteren zit de labrador dus “in het bloed”. De hond beleeft enorm veel plezier aan het apporteren. En voor jou als baas is het ook leuk om je labrador het apporteren te leren. In dit hoofdstuk worden de beginselen van het apporteren uitgelegd. Als je labrador en jij de smaak van het apporteren te pakken krijgen, kun je in Nederland veel cursussen volgen en diploma’s halen op het gebied van hondensporten. Aangezien de labrador van nature dol is op water, vindt hij het geweldig om te zwemmen en voorwerpen voor jou uit het water te halen. Daarom wordt in dit hoofdstuk ook aandacht besteed aan zwemmen met je labrador.

Is het je al opgevallen dat je pup ervan houdt met balletjes en stokken rond te sjouwen? Heeft hij misschien al een keer oma’s zwarte laktasje in zijn bek genomen en voor je voeten neergezet? Geef hem dan niet op zijn kop, ook al sleept hij met andermans spullen! Het zou werkelijk zonde zijn als je hem leert negatieve gevoelens te verbinden aan zijn ijver en enthousiasme. Met deze hond moet je aan de slag. Hij is er helemaal klaar voor het apporteren te leren.

Wat heb je nodig om je hond te leren apporteren?

1. Een apporteerblok of dummy. Je kunt natuurlijk balletjes en stokken blijven gebruiken voor het leren apporteren, maar er zijn ook speciale apporteerblokken en dummy’s in de handel. Apporteerblokken zijn gemaakt van hout of kunststof en zijn er in verschillende gewichten. Die van kunststof gaan langer mee, maar honden schijnen de voorkeur te geven aan houten apporteerblokken. Een dummy is een canvas zak, gevuld met zaagsel. Voor de labrador is een apporteerblok of een dummy van ongeveer 500 gram een prima gewicht.

2. De beloning voor je hond. Stop iets lekkers in je zak, bijvoorbeeld die trainingssnoepjes waar je hond dol op is. Zorgervoor dat hij nog niet heeft gegeten. Als je hond al verzadigd is, zal hij minder zijn best doen om iets lekkers te bemachtigen

3. Een rustig grasveldje. Zoek een grasveldje uit waar je hond niet snel wordt afgeleid. Wanneer er veel andere honden in de rondte rennen, komt hij misschien in de verleiding zich met hen te bemoeien.

4. Een enthousiaste en geduldige trainer. Probeer je enthousiasme met je stem op je hond over te brengen. Moedig hem aan en prijs hem regelmatig. Word niet boos als iets niet meteen goed gaat. Met geduld gaat het zeker lukken.

De oefeningen:

Je laat je hond kennismaken met het apport.

Een hond die gewend is een stok of balletje te apporteren, zal eerst kennis moeten maken met een apporteerblok of dummy. Als je een van deze twee voorwerpen gaat gebruiken, laat je je hond er eerst even aan snuffelen. Om de nieuwsgierigheid van je hond aan te wakkeren, laat je het apport voor je op de grond vallen en pak je het snel op vóór je hond dat doet.

Je leert hem de commando’s “pak” en “geef”.

Houd vervolgens het apport voor zijn bek en geef het commando “pak”. Gehoorzaamt je hond, dan prijs je hem uitbundig. Doet hij dit niet, dan open je met één hand zijn bek en doe je met je andere hand het apport erin. Druk zachtjes zijn bek dicht, terwijl je het commando “pak” herhaalt. Nadat je hem enthousiast geprezen hebt, zeg je “geef” en neem je het apport uit zijn bek. Beloon je hond met iets lekkers. Herhaal deze oefening een aantal malen, totdat je hond uit zichzelf pakt en geeft. Lukt het niet meteen, probeer het dan een andere keer weer.

Je leert je hond het apport vast te houden en op commando te geven.

Geef het commando “pak” om je hond het apport in zijn bek te laten nemen. Tel vervolgens tot vijf en geef dan het commando “geef”. Gehoorzaamt je hond, dan prijs je hem uitbundig en beloon je hem met iets lekkers.Pas als deze oefening goed gaat, kun je met de volgende beginnen.

Je leert je hond te lopen met het apport.

Je kunt het apport weggooien en hopen dat je hond erheen rent, het oppakt en bij je brengt. Beter is echter om eerst met een tweede persoon te oefenen. Laat deze persoon de hond en het apport bij zich houden. De afstand tussen jullie moet ongeveer vijf meter zijn. De tweede persoon houdt het apport ongeveer en halve meter voor de bek van de hond. Als jij het commando “pak” geeft, is het de bedoeling dat de hond het apport pakt en naar jou toe loopt. Hij laat het pas los als jij “geef” zegt. Daarna prijs je hem enthousiast en beloon je hem met een hondensnoepje of iets anders kleins dat hij lekker vindt. Herhaal dit een aantal malen. Heeft je hond deze oefening goed onder de knie? Dan kan de tweede persoon het apport nu voor de hond op de grond leggen in plaats van het voor zijn bek te houden. Vergroot de afstand tussen jou en de tweede persoon een aantal meter en herhaal dezelfde oefening.

Je leert je hond het apport bij je te brengen.

Deze oefening doe je weer alleen met je hond. Leg het apport een halve meter voor de hond op de grond. Hij moet nog even geduld hebben voor hij het mag pakken. Loop zelf een flink aantal passen achteruit. Geef hem dan het commando “pak”. Je hond moet met het apport in zijn bek naar je toe komen. Laat hem als hij bij je is een aantal seconden het apport in zijn bek houden en zeg dan “geef”. Prijs en beloon hem als hij het aan je geeft.

Blog

Recente artikelen