De labrador retriever is één van de meest gewilde honden. Hij staat al dan 28 jaar bovenaan de gefokte honden soorten lijst en het is makkelijk te zien waarom. Deze vriendelijke, aanhankelijke en energievolle honden zijn familie vriendelijk en gaan makkelijk met vreemden om. De naam is misleidend doordat de labrador Retriever niet uit labrador komt maar uit Newfounland, waar ze diende voor vissersmannen voor het apporteren van eenden. Totdat Engeland in de negentiende eeuw de labrador soort naar Engeland bracht en begonnen met het verfijnen en standaardiseren van de labrador.


Dit is alles wat je moet weten over labrador retrievers


1 – Labradors houden van water

in feite, ze zijn ervoor gemaakt! De dikke staart (soms ook wel “otter staart” genoemd) dient als een krachtige roeipeddel, hun zwemvliezen helpt ze sneller vooruit te komen, en hun dikke, waterdichte vacht houd ze blij zelfs in koud water, zoals ijskoud water in Newfoundland waar ze origineel gefokt werden. Al deze eigenschappen maken labradors geweldige concurrenten in honden duik-proeven.


2. De labradors zijn oorspronkelijk gefokt als jachthonden

Labradors waren oorspronkelijk jachthonden, en nadat ze terug zijn gebracht naar Engeland na 1800, fokte de Britten labradors als speel/jacht compagnon’s. Vandaag de dag worden labradors op verschillende manieren getraind. Denk bijvoorbeeld aan blindengeleidehonden, jacht maatjes en zwemwedstrijden.

labrador jachthond


3. Labradors zijn een van de meest veelzijdige werkers in de hondenwereld en kunnen bijna alles doen

Dankzij hun intelligentie, gretigheid om te behagen en bereidheid om hard te werken, zijn labradors onschatbare werkers op verschillende gebieden. Ze behoren tot de meest populaire keuzes voor het werk van hulphonden, maar ook voor zoek- en reddingsacties, bom- en drugdetectie en therapiehonden.

Labrador in het bos


4. Wees voorbereid op eindeloze energie

Hoewel ze beroemd staan om ‘laid-back’ te zijn, zijn labradors gemaakt om te rennen, zwemmen en werken. labradors die niet voldoende bewegen, waaronder ten minste één lange, stevige wandeling per dag, kunnen destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op voorwerpen in huis of ontsnappen uit de tuin.


5. Puppytraining en gehoorzaamheidscursussen worden sterk aanbevolen

Deze gedurfde, springerige honden zijn zo sterk en vol energie, dus een goede training en socialisatie zijn essentieel. Gelukkig, met hun gretige, intelligente gedrag, kunnen trainingslessen een genot zijn voor zowel hond als eigenaar. Daarom raden wij ons e-book aan Labrador Handboek.


6. Labrador retrievers zijn er in drie kleuren

Labradors hebben de kleuren geel, zwart en chocolade labrador retrievers worden in dezelfde ring getoond tijdens hondenshows.

labrador drie kleuren


7. De gemiddelde leeftijd van een labrador is 10 tot en met 14

De leeftijd van 10 tot 14 jaar klinkt misschien niet erg oud, vooral niet voor een fitte en gezonde hond, maar er zijn een aantal factoren die de levensduur van een labrador automatisch tot op zekere hoogte beperken. Lees meer over de levensduur van een labrador.

labrador op een steen


8. Labradors zijn het meest populaire hondenras in Amerika en het VK

In Amerika en het VK zijn uit statistieken van het AKC (American Kennel Club) gebleken dat de meeste honden eigenaren, labrador eigenaren waren.

Drie labradors


Bron: https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/8-facts-about-labrador-retrievers/